Wandelen meest duurzame buitenactiviteit

21-02-2022

Wandelsport Vlaanderen vzw en haar partners geloven in een mooie, gezonde en duurzame wereld van gelukkige mensen full of happiness. Een wereld waarin mensen leven, werken en sporten zonder de natuur en het milieu schade te berokkenen en waar duurzame keuzes aantrekkelijk zijn. Wandelen is de meest actieve en pure vorm van natuurbeleving. Door te wandelen - op een verantwoorde manier - draag je immers bij aan je eigen gezondheid, fitheid, geluk én aan het behoud van onze geliefde natuur.

Wandelen is de meest duurzame buitenactiviteit. Aan de hand van vijf tips geven we je mee waarom.

1. Een paar goede wandelschoenen

Meer heb je in feite niet nodig om deel te nemen aan de Flanders Trails. In vergelijking met talrijke andere outdoor sporten heb je als wandelaar bijna niets anders nodig. Ook zonder wandelschoenen kan je perfect wandelen. De negen blotevoetenpaden  in Vlaanderen worden immers steeds populairder. Ideaal voor wie op zoek is naar een avontuurlijke uitstap met de kinderen. Gegarandeerd lachen, brullen, klimmen tijdens de wandeling !

2. Kortbij

Je hoeft absoluut niet naar de andere kant van de wereld om te wandelen. Wandelen kan reeds vanuit je eigen omgeving. De talrijke wandelnetwerken in Vlaanderen lenen zich uitstekend om kortbij te wandelen. Je hoeft alleen van knooppunt tot knooppunt te wandelen. Een handige tool hierbij is de app van wandelknooppunt.be. De Groene Halte wandelingen zijn allemaal bereikbaar met het openbaar vervoer. Je wandelt er van station naar station en ontdekt ondertussen de mooiste plekjes in Vlaanderen. Ook de Flanders Trails zijn vaak met de trein of bus te bereiken. 

3. Gezond, fit & gelukkig

Wandelen is gezond! Door dagelijks een half uurtje te wandelen verbeter je je conditie. Ons lichaamsgewicht , hart , bloedvaten, longen , botten , spieren, rug en hersenen kunnen er alleen maar goed bij varen. Onder andere het project 30-30  (voorjaar 2020) sensibiliseert je om 30 dagen lang - 30 minuten in het groen te bewegen. Je humeur en geluksgevoel wordt er alleen maar beter van! Door (samen) te wandelen en fit en gezond en gelukkig te blijven, dragen we zelf en met elkaar ook bij aan een gezonde, gelukkige samenleving.

4. Niet belastende activiteit voor de natuur

In vergelijking met sommige andere sporten is wandelen een niet belastende activiteit voor de natuur. Toch als je gewoon op de bestaande wandelpaden stapt en onderweg de dieren niet opschrikt met harde geluiden. Evenzeer als je de planten, bloemen en bomen niet beschadigt en je afval van de picknick terug mee huiswaarts neemt. Trouwens via de WalkOn Hiking Events besteden we samen met Mooimakers aandacht aan de zwerfvuilproblematiek. Wandelaars en organisatoren grijpen de kans om tijdens het wandelen zwerfvuil op te ruimen. Zo heeft de natuur weinig te lijden van de wandelaars.

5. Wandelen draagt bij aan bewustwording van onze natuur

Wie regelmatig gaat wandelen in de natuur , zal op termijn ook meer genieten van alles wat hij onderweg ziet.  Zodoende zal je als wandelaar op termijn ook de planten en dieren weten te bewonderen. Ook met kinderen kan een wandeling in de natuur bijzonder inspirerend zijn. Leer ze onderweg op een speelse manier bewust omgaan met de kwetsbaarheid van de natuurelementen. Laat ze dingen ruiken en voelen. Wijs ze op de fascinerende insectenwereld. Hoe bewuster we wandelen, hoe bewuster we ons worden over de belangrijkheid van de natuur. Door ons plezier met wandelen te delen, inspireren we ook anderen om te gaan wandelen. En zo dragen we bij aan het geluk van iedereen in een betere wereld.