Zwerfafval langs je wandelroute

29-02-2020

Erger jij je ook zo enorm aan al dat zwerfafval langs je wandelroute? Het lijkt wel of het elk jaar erger wordt. Mopperen in jezelf helpt niet: pak samen met ons het probleem aan en draag zelf je steentje bij.

Het probleem dat zwerfafval heet

Afval weggegooid of achtergelaten op plekken die daarvoor niet bestemd zijn. Je vindt het langs onze snelwegen, bij op- en afritten , langs de straatbermen en zelfs in je geliefde natuur. Het zorgt voor ergernis, het lijkt wel of iedereen zich er aan stoort, maar weinigen doen er iets aan. En eerlijk , het probleem wordt steeds erger. Plastic zakjes, lege flesjes , sigarettenpeuken, kauwgom , bierblikjes ... het duurt heel erg lang voor deze tot afval worden afgebroken. Glas en een aantal soorten plastic worden helemaal niet afgebroken. Daarnaast zorgt zwerfafval dat in de natuur terechtkomt voor vervuiling van de bodem of verontreiniging van water. Heb je er al bij stilgestaan, dat de vis op je bord vol met plastic kan zitten ? En toch kunnen talrijke materialen gerecycled worden!

Help ons het probleem aanpakken

Wandel- en natuurliefhebbers zijn niet meteen de categorie individuen zijn die gaan sluikstorten of zwerfvuil achterlaten. Maar alle wandelaars kunnen wel een voorbeeldfunctie zijn in onze maatschappij! Mooimakers , Vayamundo en de Wandelsport Vlaanderen wandelclubs binnen het WalkOn criterium (www.walkonwandelclassics.be) gaan samen daadwerkelijk het probleem van zwerfafval aanpakken. En daarbij kan jij ons HELPEN !

Word Mooimaker

Op iedere Walkon-wandeling kun je je nabij de WalkOn-infostand aanmelden als Mooimaker. Er hangen geen harde eisen of verplichtingen aan vast. Het fijne is dat je alleen tijdens het wandelen een stukje van de wandelomlopen helpt opruimen. Vraag nabij de WalkOn-infostand je grijper* (in bruikleen) en een speciaal afvalzakje ... en je kan zo beginnen opruimen. Bij je terugkomst in de startlocatie kan je je volle zakje zwerfafval kwijt en beloont Mooimakers je met een leuke gadget (na teruggave van de grijper). *beperkte voorraad grijpers aanwezig op iedere wandeling

Gooi tijdens de wandelingen zelf geen afval weg, hoe klein ook. Neem je blikje , plastiekzakje van je boterhammen terug mee naar huis of deponeer hem onderweg in de opgestelde Mooimakers containers.

Geen loze woorden, maar daden : "Plant een boom"

Onze strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten moet zorgen voor gelukkige mensen in een betere wereld. Tijdens de WalkOn-wandelingen willen we niks anders dan happy few. Op iedere WalkOn-wandeling staat de organiserende wandelclub € 0,10/deelnemer af voor de actie "plant een boom". 62.000 boompjes moeten we planten - voor ieder Wandelsport Vlaanderen lid één boompje ! Dromen mag beslist wel eens. 6.200 boompjes zouden al perfect zijn. Je herkent de WalkOn-wandelingen in de kalender aan het icoontje

  • De WalkOn- wandelingen vind je op www.walkonwandelclassisc.be/kalender
  • Meer info over Mooimakers vind je op www.mooimakers.be